1 maart 2012 - Bericht 1
aangeboden door:
Tuinmachines Bauters P & Zn - Asper
 

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde parasieten aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.


Bodeminsecten in de moestuin

Nu de eerste zonnestralen de bodem opwarmen kunnen we stilaan het één en ander in de moestuin gaan planten. Bloemkolen zijn zowat de eersten die hun plaats in de moestuin gaan opeisen. Om binnen enkele maanden zelf iets te oogsten kan het raadzaam zijn de bodem te behandelen met een bodeminsecticide. De overwinterde larven van allerlei insecten zijn maar al te happig om een graantje mee te pikken van de vers geplante groenten. PYCHLOREX GARDEN is de enige overblijvende strooikorrel die kan toegepast worden. Pas hem toe aan de aanbevolen dosering.

Door deze korrel te gebruiken maak je komaf met engerlingen, emelten, koperworm, aardrupsen en koolvlieglarven.

Bodeminsecten in de moestuin Bodeminsecten in de moestuin 

Pychlorex Garden |


Krulziekte bij perzik

Krulziekte of Taphrina deformans is een schimmelziekte die de ontwikkeling van uw scheuten sterk negatief kan beïnvloeden. En net deze nieuwe scheuten moeten het volgende jaar bloemen en dus vruchten dragen. Wanneer u deze ziekte ongemoeid laat, zullen uw knoppen enkel wat gekruld blad vertonen of deels afgestorven zijn. Dit is al vroeg in het voorjaar bij de ontluiking waarneembaar. Wanneer u die schade opmerkt bent u echter al te laat om nog resultaat te halen van een behandeling.

Krulziekte bij perzik Krulziekte bij perzik Krulziekte bij perzik

Om deze ziekte te bestrijden is het belangrijk zeer vroeg in te grijpen in het seizoen. Nu is het ideale moment om uw perzikboom te behandelen. De botten zijn aan het zwellen. De bloemkleur moet in de zwellende botten zichtbaar zijn. Wanneer u de voorgaande jaren problemen hebt gehad met deze ziekte is het raadzaam een behandeling niet langer uit te stellen. De krulziekte schimmel wordt namelijk op dit moment terug actief. Het ideale middel om deze ziekte te lijf te gaan is FORAM WG. Ook het product ANTI SCHIMMELPAP (CUPREX GARDEN) kan ingezet worden, maar is iets regengevoeliger dan FORAM WG, en moet dus na zware regenval bij perzikbomen herhaald worden.

Foram 80 WG | Cuprex Garden |


Onkruiden tussen sierplanten

Breedwerkende selectieve onkruidbestrijder tegen onkruiden onder hagen en tussen sierheesters, sierbomen en sierplanten. Heel het jaar toepasbaar en best op een lichtvochtige, onkruidvrije bodem.

Onkruiden tussen sierplanten 

Butisan® Garden | Elektrische onkruidbrander |


Slakken, ware veelvraten

Vorig jaar was een echt slakkenjaar en daarom kunnen we ervan uitgaan dat het ook dit jaar een probleem zal geven. De winter zal er wel voor gezorgd hebben dat een deel niet zal terugkomen maar alles kan koning winter zeker niet hebben opgeruimd. Slakken vreten met hun rasptong aan alle weke delen van planten. Hoe sappiger de plant hoe geliefder. Nu zijn in de tuin alle planten aan het bovenkomen en dat weten de slakken ook. Deze nieuwe sappige scheuten zijn een waar banket en daarom moeten we nu reeds ingrijpen.

Strooi NOOIT enkel en alleen de planten die je wenst te beschermen maar de hele border waar deze planten instaan. Voor perkplanten in terraspotten is het ook beter rond en onder de pot te strooien dan in de pot te strooien. Slakkenkorrels bevatten namelijk een lokaas dat de slakken aantrekt. Hou de slakken dus op de plaats waar ze zitten en lok ze niet naar aantrekkelijke planten. Breedwerpig strooien volgens de aanwijzing op de verpakking.

Slakken, ware veelvraten Slakken, ware veelvraten Slakken, ware veelvraten

Bestrijden kan met een klassiek lokaas zoals ARIONEX en METAREX M TDS (NIEUWE EN ZEER ATTRACTIEVE SLAKKENKORREL!!! bekijk het filmpje op onze website) of op biologische manier met BIO-SLAK. Afhankelijk van een droog of nat seizoen dien je de behandeling te herhalen.

Metarex M TDS | Bio Anti-Slak | Arionex Garden |


Winterbehandeling tegen insecten en mijten

Tegen insecten en mijten die overwinteren op de planten kan men in de winter een behandeling uitvoeren met SUN SPRAY GARDEN. Hierdoor start u in de lente met een propere lei en is de kans op een explosieve opbouw van parasieten veel geringer. Een dergelijke winterbehandeling richt zich tegen  allerlei soorten luizen (bv. beukenbladluis), spintmijten (bv. coniferenspintmijt), wantsen (bv. groene appelwants) en larven van dop- en schildluizen.

 

 

Winterbehandeling tegen insecten en mijten Winterbehandeling tegen insecten en mijten Winterbehandeling tegen insecten en mijten

Sun Spray Garden is een eco-insecticide op basis van natuurlijke olie-extracten, en goedgekeurd voor de biologische teelt. De olie vormt een ondoordringbare laag en dekt de aanwezige eitjes of jonge larven af waardoor deze onder de film verstikken.Sun Spray Garden mag toegepast worden op bladverliezende en zelfs op immergroene sierplanten wanneer deze in volle winterrust zijn (d.i. normaal vanaf december tot eind januari). Ook het gebruik op appel- en perenbomen is erkend.

Dosering: 60 - 100 ml/10 liter water; de planten bespuiten totdat het middel afdruipt. Niet toepassen bij volle zon of tijdens perioden met (nacht)vorst. Lees voor een correct gebruik goed de bijsluiter van het product.

VernoteX Garden |


Witziekte op druif

Door tijdig uw druivelaar te controleren op bladverkleuringen kunnen ziekten vroeg opgespoord worden, zonder dat de vruchttrossen aangetast raken.

‘Witziekte’ of ‘echte meeldauw’ (Uncinula necator) is bij druivelaars een frequent voorkomende ziekte. Deze schimmel is herkenbaar aan witte, op meel lijkende plekjes, die op alle groene delen van de plant kunnen voorkomen. Ze verschijnen eerst op de groeipunten en het jonge blad, later ook op volgroeide bladeren en op de druiven. De schimmel overwintert tussen de schubben van de bladknoppen. Zodra deze uitlopen in het voorjaar wordt de schimmel actief en tast de groeipunten aan. Vooral in een vrij warm en vochtig voorjaar is een uitgebreide besmetting te verwachten.

Witziekte op druif Witziekte op druif 

Bestrijding van 'echte meeldauw' of witziekte gebeurt met 5 gram COSAVET per liter water als de eerste drie blaadjes ontvouwen zijn. Bij buitendruiven herhalen om de twee tot drie weken, afhankelijk van de ziektedruk en weersomstandigheden. Bij serredruiven zijn minder herhalingen nodig omdat de spuitzwavel daar niet afregent. Is er de vorige zomer een zeer hevige aantasting geweest, dan kan direct na de wintersnoei (februari-maart) al gespoten worden. De spuitzwavel werkt zo vooral tegen de overwinterende schimmelsporen die op het hout en de ogen aanwezig zijn. Men gebruikt bij wintersnoei 8 gram COSAVET per liter water.

Cosavet® garden |


Klik hier, voor een overzicht
van al onze eerder verstuurde berichten.


Gebruik biociden en gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.


Indien u zich wenst uit te schrijven, klik hier

© Edialux 2018